Μαρία Μάρκου στο «Περιοδικό» του «Ε.Κ.»: Μάχομαι κάθε μέρα για το δίκαιο και το σωστό

  • Home
  • Blog
  • News
  • Μαρία Μάρκου στο «Περιοδικό» του «Ε.Κ.»: Μάχομαι κάθε μέρα για το δίκαιο και το σωστό

Μαρία Μάρκου στο «Περιοδικό» του «Ε.Κ.»: Μάχομαι κάθε μέρα για το δίκαιο και το σωστό

Θεωρεί  ότι η δικηγορία είναι ένα συναρπαστικό επάγγελμα και δεν το βαριέται ποτέ. Επιτυχία γι’ αυτήν δεν είναι η αύξηση του τζίρου στα γραφεία της,  αλλά το να κερδίσει μια δύσκολη υπόθεση και να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να το πετύχει. Η ικανοποίηση που εισπράττει, όταν καταφέρνει στο τέλος «to get the deal done» είναι ακριβώς η ίδια που εισπράττει ο ηθοποιός μετά το μπιζάρισμα στο τέλος της παράστασης.

Ναι, η Μαρία Μάρκου είναι μια δικηγόρος με άποψη, υποστηρίζει τις ιδέες και τα ιδανικά της έμπρακτα κάθε μέρα εντός κι εκτός δικαστηρίου, και δεν διστάζει να τοποθετηθεί ανοιχτά ενάντια σε κάθε τι που θεωρεί, ότι αντιστέκεται στην πρόοδο και την αλλαγή της ελληνικής κοινότητας της Νέας Υόρκης, την οποία υπηρετεί πιστά. Οι μεγάλες επιτυχίες που έχει στο ενεργητικό της να «κερδίζει» εκατοντάδες ελληνικά διαβατήρια για τους ομογενείς, αλλά και πράσινες κάρτες για τους Ελληνες την εμψυχώνουν να συνεχίζει το έργο της με απαράμιλλο πείσμα, σ’ αυτό το εξαιρετικά απαιτητικό επάγγελμα, που επιβάλλει να έχεις προσόντα μοναδικά.

Η Μαρία, η οποία ξεκίνησε από την Αθήνα με πολλή αγάπη μέσα από το σπίτι της στο Περιστέρι, μετά από πολύ καλές σπουδές στη Νομική Αθηνών, μεταπτυχιακό  Κοινωνιολογίας στη Σουηδία, δεύτερο μεταπτυχιακό Ποινικού Δικαίου στο Τέξας  και εξειδικεύσεις σε νομικά και επιχειρηματικά θέματα στα πανεπιστήμια   Χάρβαρντ και Τζορτζτάουν, πέρασε τις εξετάσεις στον Δικηγορικό Σύλλογο της Νέας Υόρκης και ασχολήθηκε με πρωτοφανή επιτυχία με τα ελληνοαμερικανικά θέματα. Γνώρισε πολλούς ανθρώπους και καταστάσεις και είναι ευτυχισμένη  όταν κάποιος ζητά τη συμβουλή της, κάτι που λειτουργεί σαν μοχλός για να  εργάζεται και να γίνεται καλύτερη.

Το γραφείο της έχει, πετύχει δεκάδες σημαντικές νίκες υπέρ των ομογενών και η ίδια φροντίζει να σχολιάζει διαρκώς την επικαιρότητα με ομιλίες της  κατανοητές και σε ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το νομικό επάγγελμα. Η Μαρία δεν αγαπά τα πολλά λόγια. Θέλει πράξεις και αποτέλεσμα. Την βρήκα ανάμεσα στα δικόγραφα χωμένη και η συνομιλία μας ήταν απλή και ανθρώπινη, όπως είναι και η προσωπικότητά της. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, για ένα από τα πιο αγαπημένα πρόσωπα της ελληνικής κοινότητας στην Νέα Υόρκη, που έχει βάλει στόχο να στηρίζει και να βοηθά τον Ελληνισμό με  τρόπο που το έξυπνο μυαλό της, οι γνώσεις της και η καλή της καρδιά την οδηγούν. Μια Ελληνίδα, επιτυχημένη δικηγόρος, μητέρα, σύζυγος, άριστη σε όλα.

Κυρία Μάρκου να ξεκινήσουμε με τις πιο όμορφες αναμνήσεις σας από την παιδική και νεανική σας ηλικία;

Οι πιο όμορφες αναμνήσεις που έχω και τις νοσταλγώ αφάνταστα είναι οι ατελείωτες ώρες που συζητάγαμε με τους γονείς μου στην αυλή μας στο πατρικό μου στο Περιστέρι. Είχα μία πολύ καλή σχέση και άριστη επικοινωνία με τους γονείς μου. Πάντοτε θυμάμαι ότι δεν με αντιμετώπιζαν ως ανήλικη, με ενθάρρυναν να λαμβάνω πρωτοβουλίες και να μαθαίνω από τα λάθη μου. Ο,τι είμαι σήμερα, το οφείλω σε αυτούς.

Πότε καθορίσατε τους στόχους στη ζωή σας και ποιοι ήταν αυτοί;

Πάντα ως στόχο είχα να ακολουθήσω τις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες καθώς είχα και κλίση στα μαθήματα αυτών. Φιλοδοξία μου ήταν να γίνω δικηγόρος. Τελικά δεν παρέκκλινα από το στόχο μου και όπως όλα έδειξαν ο στόχος επετεύχθη. Η στοχοθεσία για μένα είναι μία διαρκής διαδικασία στη ζωή μου, δεν είναι αφετηρία. Οι προκλήσεις που παρουσιάζονται κάθε φορά στη ζωή μου με οδηγούν στο να θέτω νέους στόχους είτε είναι βραχυπρόθεσμοι είτε είναι μακροπρόθεσμοι.

Σε ποια ηλικία κατανοήσατε την έννοια της αδικίας και τι ήταν αυτό που βοήθησε την κατανόησή της;

Καθώς είμαι υιοθετημένη, αντιμετώπιζα από πολύ νεαρή ηλικία πρόβλημα με την τακτοποίηση των νομιμοποιητικών μου εγγράφων. Συνάντησα και δυσκολίες ακόμα στο να συμμετέχω στις Πανελλήνιες Εξετάσεις το 2003, που ευτυχώς ξεπεράστηκαν μέσω δικαστηριακών διαδικασιών. Ολος αυτός ο Γολγοθάς που ανέβηκα εγώ, τον βλέπω καθημερινά να τον ανεβαίνει και ο κάθε ομογενής που στεναχωριέται με τα δικά του νομιμοποιητικά έγγραφα. Γι’ αυτό το λόγο και κάνω το παν να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να μπορεί να καταχωρεί άμεσα και αποτελεσματικά ο κάθε ομογενής και Ελληνας τα ληξιαρχικά γεγονότα που τον αφορούν.

Ο άνθρωπος γεννιέται η γίνεται δίκαιος;

Το δίκαιο σε κάθε κοινωνία έχει διαφορετική έννοια. Γεννιέται κάποιος δίκαιος, όταν δεν βλάπτει τον άλλον. Το να μην επιθυμείς τη βλάβη του άλλου, αυτό είναι μία εσωτερική ανάγκη. Ομως, γεννιέται κάποιος άδικος, όταν έχει αντίθετη παρόρμηση. Σίγουρα πάντως οι κοινωνικές συνθήκες επιδρούν στο να μας δείξουν το τι είναι δίκαιο και τι άδικο.

Ασχολείστε με πολλές νομικές υποθέσεις. Ποιο αντικείμενο θεωρείτε σαν  επίκεντρο της καριέρας σας;

Επειδή με ρωτήσατε για την αδικία προηγουμένως, θεωρώ ότι ως επίκεντρο έχω θέσει την εξουδετέρωση της αδικίας και γραφειοκρατίας. Ευτυχία για μένα, αν και δεν είναι ιδιαίτερα επικερδές σε σχέση με όλους τους άλλους τομείς της δραστηριότητάς μου, το να βοηθώ και να εξυπηρετώ τους ομογενείς μας στο να γίνουν Ελληνες πολίτες. Κάθε φορά που ένας εντολέας μου λαμβάνει το ελληνικό του διαβατήριο και εγώ και η ομάδα μου έχουμε συνδράμει σε αυτό, είμαι ιδιαίτερα ευτυχισμένη.

Από τα τόσα πολλά θέματα της ελληνικής κοινότητας, ποια από αυτά θεωρείτε ότι είναι πιο σημαντικά και πρέπει να επιλυθούν άμεσα;

Η έλλειψη συνεκτικής και αλληλέγγυας οργάνωσης των μελών της Ομογένειας. Απαιτείται αυτοοργάνωση και αλληλεγγύη, τόσο για την ομαλή τακτοποίηση των υποθέσεων της ελληνικής κοινότητας με την ημετέρα πατρίδα, όσο και παραλλήλως για την επιδίωξη της ευημερίας της Ομογένειας.

Πώς επικοινωνείτε στο επάγγελμά σας, παραμένοντας ταυτόχρονα αυθεντική και αληθινή στον εαυτό σας;

Αυτό το επάγγελμα μου ταιριάζει απόλυτα. Αν δεν είσαι αυθεντικός, δεν μπορεί να είσαι καλός σε αυτό το επάγγελμα και εγώ έχω μάθει να είμαι αυθεντική. Μέσω αυτού του επαγγέλματος, έχεις την ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου,  γιατί επιλέγεις και σε επιλέγουν.

Τι είναι αυτό που σας εμπνέει να συνεχίζετε την δράση σας με τόσο πάθος;

Οπως σας προανέφερα, για μένα η στοχοθεσία είναι μία διαρκής διαδικασία. Η κάθε μέρα είναι ένας στόχος, είναι μία μάχη για την επίτευξη του στόχου. Η επίτευξη του στόχου, μου δίνει την δύναμη για την επόμενη μέρα και τον επόμενο στόχο.

Ποια ήταν η πιο ικανοποιητική στιγμή της καριέρας σας μέχρι στιγμής;

Ηταν καλοκαίρι του 2015 και είχε τυλιχθεί στη φωτιά το σπίτι μίας ελληνικής οικογένειας στο Μπρούκλιν. Ολα σχεδόν τα υπάρχοντά τους είχαν καταστραφεί ολοσχερώς. Σε αυτή τη κατάσταση ανάγκης, εγώ και η ομάδα μου με διαδικασίες εξπρές στην Ελλάδα καταφέραμε αυτοί οι άνθρωποι ανάμεσα στις στάχτες, να ανακάμψουν. Τα χαμόγελα, τα δάκρυα χαράς και οι αγκαλιές που έλαβα ως ένδειξη εκτίμησης και αγάπης δεν θα τα ξεχάσω ποτέ.

Ποια επίδραση είχε η ελληνική σας καταγωγή στην καριέρα/επαγγελματική σας ζωή;

Η ελληνική μου καταγωγή ήταν η κινητήριος δύναμη και η πρόκληση σε ένα τόπο μεταξύ αγνώστων να με βοηθήσει να ενταχθώ στην αμερικανική κοινότητα, να νιώσω οικειότητα και να κάνω τα πρώτα μου βήματα.

Αν μπορούσατε να δώσετε μια συμβουλή σε γυναίκες σχετικά με την επαγγελματική τους ζωή, ποια θα ήταν αυτή;

Το «κλειδί» πάντα είναι η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Είναι πάρα πολύ δύσκολο και σίγουρα χρειάζεται καθημερινή πειθαρχία και οργάνωση.

Τι κάνετε εσείς προσωπικά για να αποφορτίζεστε και να χαλαρώνετε, μέσα σε μια μεγάλη οικογένεια με τρία παιδιά και πάρα πολλές δραστηριότητες; Πώς τα καταφέρνετε;

Η μεγάλη οικογένειά μου είναι και ο παράγοντας αποφόρτισής μου. Μου αρκεί μία μεγάλη αγκαλιά, για να αποφορτιστώ από μία δύσκολη μέρα.

Μιλήστε μας για ένα από τα επιτεύγματά σας που νιώθετε πολύ περήφανη.

Το επίτευγμά μου είναι ότι μπόρεσα μέσα σε λίγα χρόνια να αναπτύξω μία δραστηριότητα με παγκόσμια εμβέλεια, με τρία γραφεία στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Από την εμπειρία σας με τόσους πολλούς ανθρώπους ποιο είναι το συμπέρασμά σας για την ανθρώπινη φύση. Τι αγαπάτε και τι απεχθάνεστε περισσότερο στους ανθρώπους;

Αγαπώ τους αυθεντικούς ανθρώπους, τους ταπεινούς και αυτούς που αυτοσαρκάζονται. Απεχθάνομαι τους ανθρώπους που τους αρέσει μόνο να μιλούν, αλλά δεν τους αρέσει να ακούν τους άλλους.

Ποιες είναι οι αλλαγές που πιστεύετε ότι πρέπει να επέλθουν στο νομικό σύστημα στην Αμερική για να βελτιωθεί και ποιες στο Ελληνικό;

Αίτημα των καιρών και για τα δύο δικαιϊκά συστήματα είναι η επιτάχυνση της δικαιοσύνης και ειδικότερα, μετά την πανδημία του Covid-19.

Είμαστε στον 21ο αιώνα, κατευθυνόμαστε προς το 2024 και οι γυναίκες φαίνεται ότι έχουν μεγάλο δρόμο ακόμα μπροστά τους. Τι πιστεύετε γι’ αυτό;

Εχουν γίνει πολλά σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια. Είναι απολύτως σαφές, ότι έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές. Θεωρώ, ότι ίσως οι εξελίξεις να είναι και ταχύτερες από ό,τι διαφαίνεται να είναι.

Ποια είναι η σχέση σας με την πολιτική;

Μου έγινε πρόταση να πολιτευτώ και εν τέλει την αρνήθηκα, καθώς η πρόταση που μου έγινε δεν τιμούσε την Ομογένεια, ούτε της έδινε την αξία και την αναγνώριση που της αρμόζει από ένα κόμμα που επιθυμεί να λέγεται κόμμα εξουσίας.

Υπάρχει κάποιος στόχος μελλοντικός που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Επαγγελματικά, οι στόχοι είναι απλοί, όπως κάθε ελεύθερου επαγγελματία και αυτοί αφορούν την περαιτέρω ανάπτυξή μου σε Ελλάδα, Αμερική και Κύπρο. Αναφορικά με την Ομογένεια, έχει έρθει η ώρα να μιλήσουμε για την αυτοοργάνωση της Ομογένειας και να προχωρήσουμε τολμηρά και σταθερά σε ένα νέο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού για να επανασυστήσουμε την Ομογένεια και να επανασυστηθούμε μεταξύ μας.

Share:

Leave A Comment