Ενημερωτική ομιλία της Μαρίας Μάρκου στη Φλόριδα

  • Home
  • Blog
  • News
  • Ενημερωτική ομιλία της Μαρίας Μάρκου στη Φλόριδα

Ενημερωτική ομιλία της Μαρίας Μάρκου στη Φλόριδα

ΤΑΜΠΑ. ΦΛΟΡΙΔΑ. «Να είστε προσεκτικοί με τα πληρεξούσια, γιατί μπορεί να χάσετε περιουσιακά σας στοιχεία στην Ελλάδα και να το αντιληφθείτε όταν θα είναι αργά», είναι μια από τις πολλές συμβουλές που έδωσε στους ομογενείς η γνωστή δικηγόρος Μαρία Μάρκου, μιλώντας στην αίθουσα του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Κέντρου Φλόριδας, «Προμηθέας», στο «Ελληνικό Χωριό», Τάρπον Σπρινγκς.

Προσοχή συνέστησε και σε εκείνους που έχουν θέματα κληρονομικά, συμβολαίων, φορολογικά και άλλα.

Οι ομογενείς που έδωσαν το παρών τους το περασμένο Σάββατο στην ενημερωτική ομιλία της κ. Μάρκου, ιδρύτριας και προέδρου της διεθνούς νομικής εταιρείας Markou Global Legal Group, με έδρα τη Ν. Υόρκη και γραφεία και στην Αθήνα και στην Κύπρο, δήλωσαν αργότερα ότι βρήκαν υπεύθυνες απαντήσεις σε ζητήματα που από καιρό τους απασχολούσαν και για τα οποία είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα στην Ελληνοαμερικανίδα δικηγόρο.

Από αριστερά, οι: Εφη Βασιλείου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Φλόριδας, Μαρία Μάρκου, δικηγόρος και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στη Ν. Υ., Στέλλα Κοκόλη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών και Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, υποψήφιος για την πολιτειακή Γερουσία στη Ν. Υόρκη.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Την κ. Μάρκου παρουσίασε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη, αποκαλώντας την «δικηγόρο της Ομογένειας». Η κ. Κοκόλη, που είχε έλθει κι αυτή από τη Ν. Υόρκη, τόσο κατά την ομιλία της, όσο και σε συζητήσεις με τους  παραβρεθέντες, τόνισε ότι η κ. Μάρκου, έχει βοηθήσει, αποτελεσματικά, πάρα πολλούς ομογενείς που αντιμετώπιζαν διάφορα προβλήματα εδώ και στην Ελλάδα. Είπε, επίσης, ότι οι πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες της κ. Μάρκου, ήταν και θα είναι πάντα για την υποστήριξη των ζητημάτων των ομογενών. Η κ. Κοκόλη έκανε επίσης αναφορά στο ενδιαφέρον της κ. Μάρκου και του συζύγου της, Κωνσταντίνου Λαμπρόπουλου, που ήταν κι αυτός στην εκδήλωση για την αμερικανική πολιτική.

Κατά την ενημερωτική της ομιλία, η κ. Μάρκου ζήτησε από εκείνους που εξουσιοδοτούν κάποιο πρόσωπο με πληρεξούσιο για να τελέσει πράξη, ή να προβεί σε κάποια ενέργεια, να είναι σίγουροι για την ακεραιότητα των εντολοδόχων. Υπάρχουν περιπτώσεις με κακόβουλες εγγραφές, από άτομα που οικειοποιούνται περιουσιακά στοιχεία συγγενών και άλλων, που τους είχαν εμπιστευτεί.

Εάν κάποια στοιχεία μέσα σε ένα πληρεξούσιο δεν είναι κατανοητά, θα πρέπει να ζητηθεί η βοήθεια ενός ειδικού για να τα εξηγήσει.

Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση και έριδες μεταξύ μελών μιας οικογένειας και άλλων συγγενών.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη, παρουσιάζοντας την Μαρία Μάρκου, στο Πανελλήνιο Πολιτιστικό Κέντρο Φλόριδας, “Προμηθέας”.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Για τα φορολογικά των ομογενών, η κ. Μάρκου τόνισε, για άλλη μια φορά, ότι υπάρχουν πολλές ανησυχίες. Πολλοί, που έχουν περιουσίες και τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα, αναρωτιόνται εάν πρέπει να τα δηλώνουν ή όχι στην Αμερική. Επίσης, τι γίνεται με τις συμβάσεις μεταξύ των δύο κρατών και εάν τους αφορά η λεγόμενη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού, δηλαδή η Εφορία.

Οπως σε κάθε ομιλία της, η κ. Μάρκου, τόνισε ότι οι ομογενείς θα πρέπει να μην αμελούν να δηλώνουν στις αρμόδιες ελληνικές αρχές εάν υπάρχουν στην οικογένειά τους, γεννήσεις, βαπτίσεις, γάμοι και θάνατοι. Ετσι, θα αποφύγουν στο μέλλον, δυσκολίες με το ελληνικό δημόσιο.

Αναφορά έκανε η κ. Μάρκου και στο Κτηματολόγιο που για χρόνια τώρα απασχολεί τους απόδημους, εφιστώντας την προσοχή των ομογενών στο τι πρέπει, σχετικά, να προσέχουν. Μεταξύ άλλων, είπε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που άνθρωποι με δόλιους σκοπούς επιδιώκουν να οικειοποιηθούν περιουσιακό στοιχείο κάποιου άλλου, όπως, για παράδειγμα, ένα αγροτεμάχιο.

Η κ. Μάρκου επέστησε την προσοχή των ομογενών στα κληρονομικά θέματα, που σχετίζονται και με τις διαθήκες. Ενας ομογενής από το εξωτερικό, θα μπορούσε να αποδεχτεί, ή να αποποιηθεί κάτι που σχετίζεται με διαθήκη. Αυτό θα μπορούσε να το κάνει και από μακριά, χωρίς να μπει σε μεγάλες διαδικασίες. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί ακούγονται ανεύθυνες γνώμες.

Γι’ αυτό, θα πρέπει οι ομογενείς να ενημερώνονται υπεύθυνα, ώστε να γνωρίζουν τί πρέπει να κάνουν και τί πρέπει να προσέξουν.

Απαντήσεις έδωσε η κ. Μάρκου και σε ερωτήσεις ομογενών σχετικά με τα είδη βίζας, το πρόγραμμα Golden Visa που ενδιαφέρει αρκετούς Ελληνες και την λεγόμενη «πράσινη κάρτα». Είπε, επίσης, ότι οι πτυχιούχων ανωτάτων σχολών, είναι ευκολότερο να πάρουν ορισμένες βίζες.

Eνα μέρος της αίθουσας του Πολιτιστικού Φλόριδας, με ομογενείς που παρακολουθούν, με φανερό ενδιαφέρον την ομιλία της Μαρίας Μάρκου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ Ε. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ενημέρωσε, ακόμα, για το τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για τους κατόχους ελληνικών, η αμερικανικών διαβατηρίων.

Αναφορές έκανε ακόμα και στις περιπτώσεις  που ομογενείς έκαναν αλλαγή στα επώνυμά τους, όπως συνηθίζεται από αρκετούς, με αποτέλεσμα να προκαλούνται γραφειοκρατικά προβλήματα, ενώ απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με τις πολιτογραφήσεις και τα στρατολογικά.

Με την ευκαιρία της ενημερωτικής της ομιλίας για νομικής φύσεως ζητήματα των ομογενών, η κ. Μάρκου έκανε αναφορά και στο ενδιαφέρον της ίδιας και του συζύγου της, Κώστα Λαμπρόπουλου, για την αμερικανική πολιτική. Και σε άλλη ευκαιρία η κ. Μάρκου έδειξε την ιδιαίτερη ευαισθησία της για την ελληνοκρατούμενη Αστόρια, αλλά και για τα γενικότερα προβλήματα που απασχολούν τη Ν. Υόρκη, με απώτερο στόχο να βοηθήσει μαζί με τον σύζυγό της, από μια περισσότερο θεσμική θέση. Εξήγησε δε ότι η ίδια είναι υποψήφια ως περιφερειακή σύμβουλος για την Αστόρια, στην οποία διαμένουν χιλιάδες ομογενείς. Είναι υποψήφια με το Δημοκρατικό Κόμμα για το Α’ Μέρος της 36ης Εκλογικής Περιφέρειας της Ν. Υόρκης. Ο σύζυγός της, είναι υποψήφιος για την Πολιτειακή Γερουσία της Ν. Υόρκης, στην 59η Εκλογική Περιφέρεια της Ν. Υόρκης, η οποία συμπεριλαμβάνει επίσης και την Αστόρια.

Παίρνοντας τον λόγο ο σύζυγός της, Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, ευχαρίστησε τους ομογενείς για την αγάπη και το ενδιαφέρον τους και βεβαίωσε ότι η ανάμιξη του ίδιου και της συζύγου του στην πολιτική, ήταν αποτέλεσμα της επιθυμίας τους να βοηθήσουν στην επίλυση ζητημάτων της ομογένειας και, γενικότερα, της Ν. Υόρκης. Υποσχέθηκε δε να αγωνιστεί μαζί με την σύζυγό του για το κοινό καλό.

Στην αρχή της εκδήλωσης, καλωσόρισε την κ. Μάρκου, ευχαριστώντας την για την επίσκεψή της στην περιοχή, προκειμένου να ενημερώσει την Ομογένεια, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Κέντρου Φλόριδας, «Προμηθέας», Εφη Βασιλείου.

Εξάλλου, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη, πριν την παρουσίαση της κ. Μάρκου, αναφέρθηκε στην εθνική επέτειο του «ΟΧΙ», τονίζοντας ότι είναι ημέρα δόξας για όλο το ελληνικό έθνος. «Η Ελλάδα, είναι πολιτισμός και θρύλος», τόνισε. «Είναι ημέρα που μας θυμίζει ότι πρέπει να λέμε ‘Οχι’ σε κάθε κακό και να λέμε ‘Ναι’ στην αλήθεια, ‘Ναι’ στην ελληνική μας γλώσσα, ‘Ναι’ στον πολιτισμό».

Share:

Leave A Comment